Voittoa kohti

Yle Areenassa on keväästä 2015 lähtien pyörinyt pelien striimaukseen keskittyvä ohjelma FTW (For The Win). Sen kohderyhmänä ovat 13-15-vuotiaat. VGD haastatteli ohjelman työryhmän edustajaa.


Taustalla opiskelijoiden konsepti

FTW:n taustalla on helsinkiläisessä Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskelijatyönä tehty konseptointi, joka viimeisteltiin yhdessä Ylen nuortentoimituksessa. Mukana työharjoitteluun tuli kahdeksan opiskelijaa. Opiskelijatyönä luotiin myös tekninen järjestelmä pelistriimauksen esittämiseen.

- Pelialalla on paljon seuraajia, ja striimaus on nouseva ”taidemuoto”, Elina Kokko, ohjelman työryhmän jäsen, kertoo. - Lähdimme miettimään, mikä aihepiiri nuoria kiinnostaisi. Nuoret itse tekevät nuorille on aina hyvä lähtökohta, Kokko selittää.

Kokeellinen striimausohjelma on saanut hyvän vastaanoton. Tällä hetkellä sillä on YouTubessa lähes 20 000 seuraajaa ja luvut nousevat tasaisesti. Myös kohderyhmä tavoitetaan erittäin hyvin. 

Mukana suosittuja tubettajia

- Tietystikään se ei pelkästään riitä, että pelit ovat ohjelman aihepiiri. Mitä tehdään niiden pelien ympärillä? Meidän ratkaisumme oli houkutella mukaan neljä suosittua ja keskenään erilaista tubettajaa ja lähteä striimauksen kautta rakentamaan jotain kiinnostavaa, Kokko kertoo.

FTW:n tekijät halusivat tiimiinsä kovan luokan peliharrastajia, jotta katsojat innostuisivat. Mukaan lähtivätkin Lakko, Herbalisti, J0P ja Glyffi. Osalla heistä oli ohjelman alkaessa vakiintunut fanikunta, mutta myös tuntemattomampia kasvoja haluttiin nostaa mukaan.

Sittemmin Lakko ja Herba ovat jääneet pois, ja tilalle on tullut MrJallu101, jolla on yli 200 000 seuraajaa Youtubessa.

Kuva: J0P, MrJallu101 ja Glyffi poseeraavat.

Sosiaalinen kanssakäyminen ja hauskanpito on tärkeintä

Ohjelmassa striimaavilla on yhteenlaskettuna satoja tuhansia seuraajia. FTW:llä itsellään niitä on kuitenkin vain murto-osa tästä. Mistä se johtuu?

- Olemme tätä miettineet. Voisiko se olla Yle-efektiä, että tulee tylsä vaikutelma? Että sisältöä jotenkin sensuroitaisiin tai siivottaisiin, Elina Kokko pohtii. - Mutta sisällöt striimaajien omilla kanavilla ja meidän ohjelmassamme ovat hyvin samanlaisia. Emme määrää striimaajien puolesta, mitä heidän täytyy striimeissä tehdä.

Tällä hetkellä FTW:ssä pelataan Grand Theft Auto V:a. 

- Tiedostamme kyllä pelien ikärajat. Teemme kuitenkin ohjelmaa nuorille. K16- ja K18-pelien tapauksessa, joita on pelivalikoimassamme vähemmistö, emme mene pahimpiin paikkoihin. Tärkeintä ohjelmassa on sosiaalinen kanssakäyminen ja hauskanpito yhdessä. Ja tietenkin pelaaminen.

Haastattelu: Tanja Sihvonen

FTW:n sivut